DERİN TEMEL UYGULAMALARI

Derin temel uygulamaları, Yapıların sağlam bir temel üzerine yapılabilmesi için uygulanan yapı ve inşaat uygulamalarıdır. Özellikle büyük yapılarda temelin yük taşıma gücünü arttırmak ve binanın zeminle etkileşimini sağlıklı bir konuma taşıyabilmek için derin temel uygulamaları oldukça fazla kullanılan etkili çözümlerdir.

Derin temel sistemlerinin uygulanmasında fore kazık, mini kazık, baret kazık, CFA ve çakma kazık gibi uygulamalar yapılır. Bu uygulamalar sayesinde yapı temelinin gücü ve mukavemet derecesi arttırır ve dolayısıyla da yapıların daha güvenli ve uzun ömürlü bir portföye sahip olmasını sağlar. Birden fazla derin temel sistemi vardır. Ancak bir yapı inşaatında hangi derin temel sisteminin uygulanacağı çevresel faktörlere ek olarak aynı zamanda zemin özelliklerine ve yapının tasarımsal özelliklerine göre değişkenlik gösterebilir.

Derin Temel Uygulamaları

Derin Temel Uygulamaları Nelerdir?

Barankaya Zemin İnşaat firması olarak siz değerli müşterilerimize sunmuş olduğumuz geniş yelpazedeki hizmet kalemlerimizden birisi de derin temel uygulamaları olmaktadır. Uzman ekiplerimiz, son teknolojiye sahip makinelerimiz ve teknik ekipmanlarımız sayesinde diğer hizmetlerimizde olduğu gibi derin temel sistemlerinde de sizlere güvenilir çözümler sunmaktayız.

Yapınızın temel özelliklerine ve çevresel faktörlerine göre uygulama öncesinde geoteknik araştırmalarını detaylı olarak yapan uzman ekiplerimiz, inceleme sonuçlarında elde etmiş oldukları bulgular neticesinde aşağıdaki derin temel sistemlerinden en uygun olan yöntemi zemin güçlendirmek için uygularlar.

  • Fore Kazık Sistemi: Derin açılan temelin güçlü ve yük taşıma kapasitesi yüksek olan bir temel haline getirilebilmesi için uygulanan sistemlerden birisidir. Fore kazıklarının temele yerleştirilmesi için öncelikle ekiplerimiz hesaplamalarla elde edilen en doğru aralıklarda kazık delikleri açarlar. Daha sonrasında açılan deliklere fore kazıkları yerleştirilir ve etrafına beton dökülerek kazıkların temele sabit ve sağlam bir şekilde tutulması amaçlanır. Özellikle yumuşak ve yük taşıma gücü düşük olan zeminlerde fore kazık sistemi yaygın olarak kullandığımız bir sistemdir.
  • Baret Kazık Sistemi: Tıpkı diğer derin temel uygulamaları gibi yumuşak ve güçsüz olan temellerde güçlendirme ve iyileştirme için kullanılan bir yöntemdir. Baret kazık sistemi , güçlü ve sağlam boruların içerisine beton ya da çimento dökülmesiyle uygulanır. Uygulama sırasında ekiplerimizin temele yerleştirdiği borular üst düzey kaliteye sahip olan çelik borulardır. Bu boruların içerisine doldurulan beton ya da çimento malzemesi de hem temeli güçlendirirken hem de aynı zamanda boru bağlantılarının güçlü bir şekilde birbirini desteklemesini sağlar.
  • Mini Kazık Uygulaması: Fore kazık uygulamasına benzer bir uygulama olan mini kazık sistemi, fore kazık uygulamasının yapılamayacağı yani dar ve çalışması zor olan temel kazılarında uygulanan derin temel uygulamaları olmaktadır. Küçük çaplı veya alçak tavanlı gibi erişimi zor olan alanlarda tıpkı fore kazık uygulaması gibi minik kazıklar açılan deliklere yerleştirilerek uygun malzemeler ile sıkıştırılıp sabitlenir. Böylece zeminin güçlü bir yapıya kavuşması sağlanır.
  • CFA Kazık Sistemi: Özellikle son derece yumuşak ve yumuşaklığına bağlı olarak delinmesi güç olan zeminlerde etkili bir şekilde kullanılan derin temel uygulama sistemidir. Zeminin gevşek bir yapıda olması aynı zamanda zemini delme başarısını da azaltır. Bu noktada yumuşak zeminin içerisinde etkili bir şekilde hareket etme becerisi olan CFA tercih edilir. CFA kazık sistemi sayesinde gevşek yapılar yüzeye itilerek zeminin daha sert ve dayanıklı olan sabit kazıklarla güçlendirilmesi sağlanır.
  • Çakma Kazık Uygulaması: Kil ve benzeri gibi gevşek yapı malzemesine sahip olan zeminlerin ekonomik bir şekilde güçlendirilmesi ve iyileştirilmesi için uygulanan derin temel sistemidir. Ekiplerimiz zeminin özellikleri doğrultusunda çelik boru ya da profil, betonarme kazık ya da zeminin özelliklerine göre ahşap kazıklar kullanabilir. Özellikle çelik ya da betonarme olan kazıklar, hidrolik çekiç adı verdiğimiz ekipmanlarımız sayesinde temelin en doğru noktasına sağlam bir şekilde yerleştirilir.


Derin Temel Uygulamaları Nerelerde Kullanılır?

Derin temel uygulamaları, ihtiyaç duyulan tüm yapı temellerinde kullanabildiğimiz uygulamalardır. Ancak bu uygulamaların güvenli olması ve beklenildiği gibi zemini üst düzeyde iyileştirebilmesi için profesyonel ekipler tarafından uygulanması gereken sistemlerdir. Doğru hesaplamalar, geoteknik değerlendirmeler ve malzemeler ile uygulanan söz konusu sistemler, özellikle deprem bölgelerindeki zayıf ve güçsüz zeminlerinde etkin bir şekilde uygulanabilir. Bu sayede depreme daha dayanıklı yapılar oluşturmak mümkün hale gelebilir.

Katalog

Kataloğumuzu indirmek için tıklayınız