DESTEKLEME YAPILARI

Destekleme yapıları, yapı inşaatının temelini güçlü bir hale getirmek için temele uygulana yapı sistemleridir. Zemini desteklemek üzere uygulanan yapı sistemlerinin temel amacı öncelikle zeminin yük taşıma mukavemetini arttırmaktır ya da eğer zemin güçsüz ise ve istenmeyen özelliklere sahip ise bu özelliklerin değiştirilmesini sağlamaktır. Dolayısıyla da bu yapı sistemlerinin inşaat zeminlerinin istenilen özelliklere kavuşmasını sağlamak için yapıldığını söyleyebiliriz.

Yapı ve inşaat alanında zemin desteklemek için uygulanan sistemler büyük bir öneme sahiptir. Bu nedenle destekleme sistemleri zeminin yapısal özelliklerine göre çeşitli teknikler ve malzemeler ile uygulanır. Zeminin yapısal özellikleri, inşa edilecek yapının tasarımı, çevresel faktörler gibi birçok etken destekleme sistemlerinin belirlenmesinde doğrudan etkilidir.

Destekleme yapıları

Kazı planlamasının yapılması ve akabinde destekleme sistemlerinin uygulanması için öncesinde uzmanlarımız tarafından geniş ve kapsamlı bir geoteknik araştırma yapılır. Yapılan araştırmalar kapsamında zeminin tüm özellikleri ve profili belirlenir. Belirlenen özellikler doğrultusunda destekleme sistemlerinin belirlenmesi ve uygulanması aşamasına geçilir.

Barankaya Zemin İnşaat firması olarak sunduğumuz hizmetlerden birisi de destekleme sistemleridir. Zemin desteklemek için profesyonel düzeyde uygulamış olduğumuz destekleme sistemleri, teknik ekipmanlarımız ve makinelerimiz sayesinde üst düzey profesyonellikte olmakla birlikte her uygulamamız yapı inşaatınızın özelliklerine göre profesyonel ve güvenli şekilde uygulanır. Bu sayede yapılarınız son derece güvenilir forma kavuşmaktadır.

Geçici ve Kalıcı Zemin Ankrajları

Destekleme yapıları arasında uzmanlarımızın uyguladığı sistemlerden birisi de zemin ankrajlarıdır. Zemin ankrajları geçici ve kalıcı olarak uygulanabilen sistemlerdir. Zemin ankrajlarının geçici ya da kalıcı olarak uygulanması zeminin özelliklerine göre belirlenir.

Geçici zemin ankrajları, inşaat sırasında yapıya geçici olarak destek vermek için kullanılan destek sistemidir. Şayet inşaat sırasında yapı duvarlarının, şevlerin ya da diğer yapıların geçici olarak desteklenmesi gerekirse bu durumda geçici ankraj uygulaması tercih edilir. Geçici zemin ankrajlarının en yaygın kullanıldığı alan şev stabilizasyonu uygulamasıdır. Yapı inşaatı tamamlandıktan sonra geçici ankrajlar kolayca çıkarılabilir.

Kalıcı zemin ankrajları ise yapılarda kalıcı olarak kullanılan ve uzun süreli yapıların güçlü kalmasını sağlayan destekleme sistemleridir. Kalıcı zemin ankrajları özellikle köprü ve bina temellerinde yüksek mukavemet kazandırabilmek amacıyla sıklıkla uygulanır. Kalıcı zemin ankrajları genellikle ağırlıklı olarak zemini kil ve kum gibi gevşek malzemelerden oluşan yapılarda sıklıkla tercih edilir. Gevşek ve yumuşak malzemeler zeminin yük taşıma kapasitesini düşürdüğünden bu noktada kalıcı zemin ankrajları zeminin güçlendirilmesinde önemli role sahip olur.

Kısacası zemin ankraj sistemlerinde geçici ankrajlar yapı inşaatında kısa süreli destek sağlamak için kullanılırken kalıcı zemin ankrajları ise uzun süreli yani kalıcı olarak kullanılırlar. Zemin ankraj sistemlerinin uygulama sırasında kalıcı ya da geçici olma özelliğine göre uzmanlarımız tarafından üst düzey kalitede olan kimyasal enjeksiyon, dübel, çivi ve plaka gibi çeşitli yapı unsurları kullanılmaktadır. Yapı güvenliğine ek olarak özellikle iş güvenliği ve insan hayatı açısından zemin ankraj sistemleri son derece önemli role sahiptir.

Zemin Çivisi Uygulaması

Zemin çivisi uygulaması, en çok tercih edilen zemin destekleme yapıları arasında yer alır. Zeminin daha güçlü ve daha sağlam olmasını ve bu sayede yük taşıma kapasitesinin de arttırılmasını sağlayan zemin çivisi uygulaması; dayanıklı çelik malzemesinden üretilmiş çiviler ile gerçekleştirilir. Söz konusu çivi malzemeleri genelde dayanıklı malzemelerden üretilmiş olup çivilerin mukavemet derecesi aynı zamanda zeminin kapasitesine göre de farklılık gösterebilir.

Uygulama öncesinde mutlaka uygulama yapılacak olan alanın tüm inceleme aşamaları uzmanlarımız tarafından gerçekleştirilir. Daha sonrasında uygulama alanı temizlenir ve uygulamaya hazır hale getirilir. Son aşamada ise uygulama alanlarına çivilerin boyutlarına uygun özel ekipmanlar ile delikler açılarak çiviler sabitlenir. Bu sayede şev stabilizasyonu sağlanırken diğer yandan temelin daha güçlü olması da sağlanmış olur.

Destekleme yapıları arasında zemin güçlendirme konusunda son derece etkili bir yöntem olan zemin çivisi uygulaması, mutlaka doğru ekipmanlar ve hesaplamalar ile yapılmalıdır. Ayrıca kullanılacak olan çivilerin kalitesi de en az uygulamayı yapacak olan ekip kadar büyük öneme sahiptir. Barankaya Zemin firması olarak tüm bu noktalarda hassasiyet göstererek yapıların son derece sağlam ve güçlü olabilmesi için sizlere en profesyonel ekip, yeterli teknik ekipman ve makineler ile hizmet vermekteyiz.

Katalog

Kataloğumuzu indirmek için tıklayınız